Sirke Nedir?
Sirke etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki aşamalı fermantasyon uygulaması ile nişasta ve/veya şeker içeren hammaddelerden üretilir. Gıda Maddeleri Tüzüğünün 627. maddesine göre ise sirke “Üzüm ve incir gibi şekerli meyvelerin önce alkol fermantasyonuna sonra asetik asit (sirke) fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen madde” olarak ifade edilmektedir.
Sirke, mayalar tarafından fermente olabilir şekerlerin etanole dönüşümünü takiben asetik asit bakterileri tarafından etanolün oksidasyonu sonucu asetik asit oluşumudur. Asetik asit fermantasyonu esnasında asetik asit bakterilerinin faaliyeti sonucu alkol içeren sıvı oksijen varlığında asetik asite ve suya okside olur.
Sirke yaş ve kuru üzüm, üzüm şırası konsantresi, alkol ve çeşitli meyvelerden üretilmektedir. Aromatik bitki kısımları, bitki ekstraktları, baharat ve meyve özleri veya bunların doğal aromaları ilavesiyle farklı özelliklerde sirkeler elde edilebilmektedir. Ülkemizde üzüm ve elma sirkeleri tüketilmektedir. Geleneksel olarak sirke tüketimi önceki yıla ait sirkeler yanı sıra sirke anası ilavesi ile de olabilmektedir. Endüstriyel sirke üretiminde ise derin kültür (hızlı) sirke üretim metodu tercih edilmektedir. Dünyada farklı hammadde ve teknolojiler kullanılarak çeşitli sirke tipleri üretilmektedir. Akdeniz ülkelerinde sirke hammaddesi olarak şarap kullanılırken; şarap üretmeyen ülkelerde hammadde olarak malt, meyve ve seyreltik asetik asit kullanılmaktadır.
Sirke Nasıl Yapılır?
Evde sirke yapmaya karar verdiyseniz öncelikle süreci öğrenip hazırlıkları tamamlamanız gerekir. Sonra kısa sürede hazırladığınız sirke bir süre sonra kullanımınıza hazır olacaktır. Sirke yapmaya başlamadan önce şunları bilmeniz gerekir:
- Sirke için kırmızı elma tercih edin ve tatlı olanları kullanın.
- Meyvelerin çürük kısımlarını ayıkladıktan sonra sirke yapın.
- Sirke olması için elma kabuklarının rolü büyüktür. Bu yüzden kabuklar soyulmadan elmalar kullanılmalıdır.
- Sirkenin oluşması için sirke mayası gereklidir. Sirke anası da denilen maya önceki sirkelerin üstünde oluşan jel kıvamlı sirkedir. Bununla yeni sirkenizi yapabilirsiniz.
- İlk kez sirke yapıyorsanız maya olarak nohut, bulgur ve şeker kullanılmaktadır. Eğer varsa şeker yerine organik balla yapılan sirke çok daha lezzetli olur.
- Sirkenizi plastik yerine cam kavanozlara yapmaya özen gösterin.
Gerekli bilgileri öğrendiğinize göre evde organik elma sirkesi nasıl yapılır kısaca anlatarak herkesin yararlanmasını sağlayabiliriz.
Sirke Yapım Aşamaları
Evde sirke yapmak için istediğiniz kadar elma kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında yenmeyen elmaları sirke yaparak kullanabilirsiniz. Sirke yapmak için bir ölçüye ihtiyacınız yoktur. İstediğiniz miktarlarda yapabilirsiniz. Sirke yapımı fermente bir olay olduğu için sirke hemen değil bir süre sonunda hazır olacaktır.
İlk olarak elmaları güzelce ovarak yıkayın. Sonrasında dörde kesin ve sirke yapacağınız kavanoza doldurun. Çekirdek ya da sapını çıkarmanıza gerek yoktur. Sirkemizi en son süzeceğimiz için bunlar kendiliğinden ayrılır.
Kavanoz dolduysa üzerine su, tuz ve sirke anasını ekleyin ve ağzına bir tülbent parçasını koyun ve üzerine kapağı kapatın. Sirke fermente olacağı için hava alması gerekir. Bu yüzden ilk 20 gün boyunca kavanozu açın karıştırın ve geri kapatın. Biriken gaz çıkacaktır. 20 günden 40. Güne kadar sirkeye ellemeden bekleyin. Artık elmalar dibe çöker ve sirke üste çıkar. 40 gün sonunda artık sirke kullanıma hazırdır.
Sirkenin üzerinde beyaz bir jel tabaka oluşacaktır. İşte bu sirke anasıdır. Bunu atmayın ve sonraki sirke yapımlarında yeniden kullanın. Eğer sirke anası yoksa aynı yöntemi uygularken maya olarak nohut, bulgur ve şeker koyun. Birer tutam koymanız yeterlidir. Eğer varsa şeker yerine bal koyarak çok daha güzel bir sirke elde edebilirsiniz.
Evde organik elma sirkesi yapmak bu kadar kolaydır. Sadece sabır isteyen bir iştir. Yapım aşaması çok kolaydır ancak beklemek ve düzenli takip etmek gerekir.
Elma Sirkesi Nasıl Saklanmalı?
Elma sirkeniz oldu ve artık kullanmaya başladıysanız kalanını güzel muhafaza etmelisiniz. Böylece sirkeyi daha uzun süre kullanma şansınız olur. Sirkeyi yaptığınız kavanoz ile saklayabilirsiniz. Yer varsa buzdolabınızda muhafaza edin. Ancak yer yoksa ya da çok fazla sirke yaptıysanız dışarıda ancak güneş almayan bir yerde saklamalısınız. Karanlık, loş ve nemli ortamlarda daha uzun süre dayanacaktır. Bodrum gibi yerlerde saklanabilir.
Plastik şişelerde sakladığınız sirke varsa yemeklerde kullanmak istediğinizde bir cam şişe ile buzdolabına ayırmalısınız. Temizlik için kullanacağınız sirkeyi plastik şişelerde saklayabilirsiniz.
Sirke oldukça asitli bir sıvıdır. Bu yüzden metal ya da teflon gibi kaplarda kesinlikle saklanmamalıdır. Pasa neden olarak sağlığınızı tehdit edebilir.
Sirke Kullanım Alanları
Evde organik sirke nasıl yapılır öğrendiniz ve sirkenizi yaptınız. Sirke sanıldığından daha fazla kullanım alanı olan oldukça sağlıklı bir besindir. Şimdi sıra bu sirkeyi nerelerde kullanabileceğinizdedir.
- Yemeklerde, turşularda, salatalarda sos olarak kullanabilirsiniz.
- Kurabiye gibi tariflerde kıtırlık vermesi için kullanılır.
- Doğal elma sirkesi ile et marinesi yaparak yumuşacık etler pişirebilirsiniz.
- Baharatı fazla olan yemeklere 1 çay kaşığı kadar sirke koyarsanız baharat tadı azalır.
- Sebze ve meyveleri tüketmeden önce bir süre sirkeli suda bekletirseniz mikrobu kırılır.
- Yemeklerden önce bir kaşık kadar içilirse iştahı kapatır ve zayıflamaya yardımcı olur.
- Yumurta haşlama suyuna 1-2 kaşık sirke koyarsanız yumurta kolaylıkla soyulur.
- Soğan sarımsak doğramadan önce elinize sirke sürerseniz kokusu sinmez.
- Mutfaktaki yemek kokusundan kurtulmak için bir bardak suya yarım bardak sirke koyarak kaynatın ve sonrasında ortamı
- havalandırın.
SİRKE ÇEŞİTLERİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI
Ülkemiz mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden bir tanesi olan sirke, her derde deva yapısı ile pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Sirkenin yararları, salatalarımızı lezzetlendirmekten çok daha geniş bir yel-pazeye yayılıyor aslında… İşin esas sırrı, hangi sirkeyi hangi amaçla kullancağını bilmekten geçiyor. Sirke çeşitleri ve sağlığa faydaları ile ilgili detayları sizler için derledik. Üstelik her biri, Kühne güven-cesi ile mutfaklarınıza geliyor!
CİLDE İYİ GELİR: ÜZÜM SİRKESİ
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir. Özel-likle Kühne’nin sirke serisindeki Sultaniye Üzüm Sirkesi, bu anlamda tadına doyulmaz bir ürün! An-cak üzüm şirkesinin pek de bilinmeyen ve oldukça şaşırtıcı bir faydası daha var. İçerdiği asitler saye-sinde üzüm sirkesi, cilde iyi gelen bir sıvıdır. Denizanasına temas etme ya da arı sokması gibi durum-larda, acı duyulan bölgeye üzüm şirkesi uygulamak; tendeki rahatsızlığı en aza indirgeyecektir. Bu şekilde derinin su toplamasının da önüne geçilebilir. Üstelik tamamen doğal bir yöntem! Özellikle yaz aylarında üzüm sirkesini yakında tutmakta fayda var.
İŞTAH KONTROLÜNE YARDIMCI: ELMA SİRKESİ
Mutfakta kendine geniş bir kullanım alanı bulan sirke çeşitlerinden biri ile devam edelim… Elma sir-kesi, Kühne’nin sirke ailesindeki en faydalı ürünlerden bir tanesi. Sadece yiyeceklere lezzet katmak ve onları hassas bir şekilde temizlemekle kalmıyor. Aynı zamanda iştah kontrolü için de kullanılabiliyor. Yemeklerden önce içilen bir kaşık elma sirkesi, tokluk hissi yaratarak yemek esnasında iştahı kontrol etmeye yarıyor. Tabii ki bu oranı abartmamakta ve etkilerini anlayabilmek amacı ile vücuda kulak vermekte fayda var. Ayrıca alkali yapısı ile vücudun pH düzeyini de dengeleyen elma sirkesi, ko-lesterolü düşürmeye de yardımcı oluyor. Tüm sirkeler gibi antibakteriyel bir yönü de olan bu sirkeyi, akneye yatkın ciltleri temizlemekte de kullanabilirsiniz.
ORGANİK TEMİZLİK MALZEMESİ: BEYAZ SİRKE
Doğanın organik yüzey temizleyicisi beyaz sirke ile tanışın! Beyaz sirke, ev temizliğinde organik ürün-ler kullanmak isteyen, ancak nereden başlayacağını bilemeyenler için ideal bir ürün. Püskürtme özelli-ği olan bir şişe içerisinde, şu ve esans ile karıştırdığınızda, istediğiniz kokuda harika bir temizleyici elde etmiş oluyorsunuz. Bu karışım ile evdeki tezgah, mermer, cam gibi yüzeyleri gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra beyaz sirke çamaşır makinasında da kullaılabilir. Yumuşatıcı gö-züne ekleyeceğiniz bir kapak sirke ile çamaşırlarınız çok daha iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş olur. Üstelik, tamamen doğal!
AZ BİLİNEN MUHTEŞEM ÜRÜN: NAR SİRKESİ
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor. Farklı lezzetinin yanı sıra nar sirkesi aynı zamanda olduk-ça faydalı bir üründür. Bu sirke turunun şaşırtıcı faydalarından bir tanesi bağırsak problemlerine iyi gelmesidir. İshal durumunda sulandırılarak tüketilen bir kaşık sirke, kısa sürede sonuç verir. Bunun yanısıra ağız sağlığı için de oldukça faydalıdır. Diş etinin daha sağlıklı olması ve diş eti kanaması gibi rahatsızlıkların ortadan kalkması için doğal bir çözüm olarak kullanılabilir.
LEZZETİNE DOYUM OLMAZ: BALSAMİK SİRKE
Sirke çeşitleri arasında lezzeti ile ön plana çıkan bir ürün var sırada… Balsamik Sirke, özellikle salata sevenlerin favori çeşnilerinden bir tanesidir. Kühne’nin salata sosları ile tüketildiğine apayrı bir lezzet veren bu ürün, sadece tadı ile değil, sağlığa faydaları ile de on plana çıkıyor. Balsamik sirke, oldukça düşük kalorili bir ürün. Bu da kilo kontrolü yapan kişiler için düşük kalorili bir sos alternatifi sunuyor. Bunun yanısıra balsamik sirke, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncı üzerinde de düzenleyici bir etkiye sahip. Ayrıca bağışıklık sistemini canlandıran ve midede yaşanabilecek iltihaplara karşı savaşan balsamik sirke; sindirimi de kolaylaştırıyor.
Her mutfakta bulunan doğal ve mucizevi sirke çeşitlerinin faydaları işte bu şekilde! Hatırlatmakta ya-rar var, ciddi bir rahatsızlık durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sirkeyi, tıpkı öteki ürün-lerde olduğu gibi, sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde dozunda tüketirseniz; bahsedilen bu faydala-rın etkisini siz de görebilirsiniz!
Sirkenin Besin Değeri
İçindekiler: Elma Sirkesi Baz alınmıştır…
Organik elma sirkesi
–
Besin Değerleri/100g.:
Enerji : 39 kcal
Yağ : 0 g
Karbonhidrat : 9.8 g
Protein : 0 g
PAKET BİLGİLERİ
GRAMAJ : 500 ML.
Dünyada Sirke Çeşitleri
- Alıç Sirkesi
- Balsamik sirke
- Ceviz sirkesi
Çilek Sirkesi
Dut sirkesi
Elma sirkesi
Hindistan cevizi sirkesi
Hurma sirkesi
İncir sirkesi
Vişne sirkesi
Üzüm sirkesi
Hububat Sirkeleri
(Siyah pirinç sirkesi) Pirinç
Pirinç sirkesi
Sebze Sirkeleri
Soğan sirkesi
Şarap Sirkeleri
Palmiye suyu sirkesi
Bal sirkesi
Çay ve şeker Sirkesi
Peynir altı suyu sirkesi Peynir altı suyu Avrupa - Keçiboynuzu Sirkesi